30 juli 2009

Hiep hiep hoera, Sergio 5 jaar

Vandaag is ons oudste kleinkind Sergio 5 jaar geworden. We denken tijdens deze trip regelmatig aan onze reis van 5 jaar geleden hier in het gebied. Toen keken we overal hoe we naar huis konden komen na de geboorte van ons 1e kleinkind. De tijd gaat snel!
Gisteren zijn we door de Svendborg Sund naar Marstal gevaren, een tochtje van 18 mijl, via allemaal (goed betonde) geulen. Buiten de geul is er overigens niet te varen. Er is plaats genoeg in de haven, maar aan het eind van de dag ligt deze toch behoorlijk vol. We halen de fok er af en brengen deze naar de zeilmaker voor een kleine reparatie, omdat de zeillatten aan de onderkant naar buiten steken. Marstal is een leuk plaatsje en we genieten op een terrasje van live blues muziek, heerlijk.

De wind waait vandaag veel te hard (6-7 Bft met windstoten tot 9 Bft). Er trekt een gigantische winddepressie over ons heen. Gelukkig liggen we goed vast in een ruime box. Na een flinke regenbui vanochtend is het vanaf een uur of 10 weer zonnig. We gaan met de bus naar Aeroskobing, een plaatsje waar we 10 jaar geleden zijn geweest. Er is jazzfestival dus we worden weer getrakteerd op live muziek. Het plaatsje heeft schattige huisjes, maar verder is er niet zo veel. We zien wel gelijk wat van het eiland Aero, met in Marstal 's werelds grootste zonne-energie terrein van 18.365 m2, waarmee 30% van de huishoudens wordt verwarmd.
's Avonds spreken we de jarige job nog even vanuit het Gardameer in Italië; hij babbelt er vrolijk op los en is knap verwend horen we.

28 juli 2009

Op excursie rond de Svendborg Sund


We gaan op onze flitsende Diblasi's vandaag op excursie. We fietsen een prachtige route door het bos en komen uit bij de Kleine Belt. We zien het eiland Langeland liggen. De omgeving is hier prachtig en we treffen het met het weer. Met een lekker zonnetje beklimmen we de heuvels en langs de Sund komen we bij het (schier)eiland Thurö. Onderweg lunchen we aan een picknicktafel (met kleedje!), midden in de natuur. Een heerlijke dag die we afsluiten met een gezamenlijke barbecue aan boord van de Barca.

27 juli 2009

Zweten in Svendborg

Gisteravond een heerlijke en mooie boswandeling gemaakt in Lohals. Een prachtig wandelgebied en voor ons gevoel waren we helemaal alleen in het donkere bos.

Peter is zowaar laat op vandaag (de wekker was van slag) en voor zijn doen erg laat naar de bakker geweest. Tegen 9 uur smullen we weer van onze (aan boord afgeleverde) lekkere broodjes. We varen vandaag zuidwaarts over de Kleine Belt naar de Svendborg Sund. Er is voor de verandering weinig wind, dus varen we weer op de motor. De Svendborg Sund is prachtig. We zijn hier 10 jaar geleden geweest en het is leuk om hier weer te varen. De haven van Svendborg is helemaal veranderd, veel groter met mooie steigers, flink gemoderniseerd, maar met nog steeds dezelfde fish & chips tent. Het is broeierig warm en we lopen een beetje puffend door de stad. Maar we klagen niet, op een paar spatten na blijft het de hele dag droog. Ook hier weer veel uitverkoop in de winkels, maar we vinden Denemarken toch wel veel duurder dan Zweden.



We komen nu weer veel meer Nederlanders tegen, het is natuurlijk volop vakantietijd en een heel verschil met het begin van onze reis.
's Avonds eten we natuurlijk fish & chips, tanken we diesel bij de pomp (lekker goedkoop) en zitten we heerlijk buiten.

26 juli 2009

Lieveheersbeestjesplaag op Agersö

Vandaag wordt onze schoonzoon Wilco 40 en we bellen natuurlijk even om de jarige te feliciteren. Hij heeft niet veel tijd, want de 40 kaarsjes moeten worden uitgeblazen, vanavond dus nog maar even skypen.

We starten de dag met zon, een zondagsontbijtje en een fietstochtje over het eiland. We vertrekken wat later vandaag vanwege de straffe westenwind, die vanmiddag hopelijk wat afneemt. In de haven heerst er een 'Lieveheersbeestjes'plaag', ze zitten in drommen op en onder de kap, op de lijnen, in je haar en als je niet oppast in je biertje. We komen er achter dat de stippen die ze hebben, nooit hun leeftijd kan zijn, want dan zijn het allemaal 6-jarige beestjes en dat geloven we niet.



Tegen half een gooien we los en we eten onderweg onze lekkere broodjes op, voordat het grootzeil omhoog gaat. We kiezen voor de route boven het eiland langs in de hoop dat we dan de wind een beetje in het zeil hebben, helaas draait onderweg de wind naar zuid-west en wordt het toch nog hakken op de Grote Belt naar het plaatsje Lohals op Langeland.
In de oude haven vinden we een mooie plek aan de kade, lekker met de kop op de wind. We pakken de fietsjes om in de supermarkt onze lege bierblikjes in te leveren en zijn blij dat we bij ons geen statiegeld hebben op blikjes, wat een gedoe.

25 juli 2009

De vakantie is begonnen

Gisteren een heerlijke, rustige dag in Vordenborg gehad. Naar de kapper geweest (toch wel spannend), lekker gefietst door bos en langs mooie landerijen en 's middags naar een grote watersportzaak geweest. Peter en Barbera laten de kronen vandaag rollen en kopen mooie nieuwe zeiljacks. Op een onweersbui na, is het weer goed en uit de wind is het lekker warm.
Vandaag moeten we de Dutch Lady een beetje de box uittrekken, want we liggen een beetje in de prut (of in het gras). Het eerste stukje naar de geul van de Masnedsund brug is ondiep en even raken we de grond. De brug draait vlot en dan kunnen de zeilen omhoog. Het waait ZW-W 4-5 Bft en scherp aan de wind kunnen we bijna het hele stuk zeilen. Er komen een paar golfjes over, maar het gaat erg lekker. Zo bereiken we het eiland Agersö, waar de Barca ons opwacht aan de kade en waar we prima liggen met een eigen picknicktafel op de kant.
We verkennen het eiland, het is een en al rust, met hier en daar stalletjes aan de weg met een geldbakje zodat je wat kan kopen. Er is een supermarktje, een kerkje, een molen en de keurige haven met wat vissersscheepjes en een ferry.
De laatste 4 weken van de vakantie gaan in en we realiseren ons dat dat een periode is die we normaal met vakantie gaan. Dus......de vakantie is net begonnen!

23 juli 2009

Kan het net of kan het net niet ?

De wind giert en de regen slaat op het dek. Luuk informeert om half acht bij de havenmeester naar de waterstand en vraagt nog even advies over de Faröbrug, die 20 m hoog is. We kruipen nog maar even de kooi in, van vroeg varen is vandaag geen sprake. Onze buurman met de mooie motorboot wil echter wel weg en om half elf vertrekken we voor een spannend tochtje. Het begint een beetje hobbelig, maar de lucht klaart op en de wind is 4-5 Bft. als we de Facksebucht oversteken en de boeienlijn oppakken. We varen in een soort file tussen de tonnen over niet meer dan tussen de 2 en 2.5 meter water, terwijl wij 1.95 m diep steken. Af en toe is het wat dieper, maar als de meter 1.7 aanwijst zetten we ons schrap, maar er gebeurt gelukkig niets. We scharrelen door tot langs Kalvenhave, richting Vordingborg. De eerste brug is geen probleem, maar de tweede brug bezorgt Barbera buikpijn en ons wat hartkloppingen. Luuk vaart heel voorzichtig naar het midden van de brug, die overigens mooi glad afgewerkt is aan de onderkant, en langzaam komen we onder de brug en er zonder schade onderdoor. Joepie, we zijn er onderdoor. Het scheelt ons 2 dagen varen en dat is een toast(je) waard. We vieren het succces samen met de Barca die ons 's avonds in Vordingborg op pizza trakteren.
We vinden dat we wel wat rust verdient hebben en dus blijven we morgen een dagje liggen. Misschien even naar de kapper en fietsen naar de watersportzaak.

22 juli 2009

Regen in Rödvig

We zijn gisteren bijna uitgerookt bij het havenkantoor, waar we zaten vanwege de internetverbinding. Een vriendelijke Zweed was zijn avondeten aan het opwarmen op de barbecue en een dikke walm, benam ons de adem. Het zal wel lekker zijn geweest voor hem, maar niet voor de mensen die aan het internetten waren. Eigenlijk valt het ons wel een beetje tegen dat we heel weinig een openbare internetverbinding op de boot hebben.
Vanochtend brengt de Luuk de meute naast ons op tijd in beweging, zodat we om half negen los kunnen gooien. Er staat een lekker windje (ZO 4-5) en we zeilen heerlijk naar de volgende haven, Rödvig. We passeren Stevn's Klint, mooie krijtrotsen met als hoogste punt de vuurtoren op 42 meter en bij Höjerup een kerkje, dat in 1928 zijn 'koor' in het water zag verdwijnen.
Het wordt in de haven weer langszij stapelen en we kiezen een mooie motorboot uit om af te meren. Helaas gaat het 's middags regenen en komt er niets van een leuke fiets- of wandeltocht.
's Avonds eten we lekker pannenkoeken van Barbera, daar is het echt weer voor, en moeten we beslissen hoe we morgen gaan varen, want er zit een brug van 20 meter op de route die we willen varen.

21 juli 2009

Van de stad naar het dorp

We hebben genoten van Kopenhagen. Gisteren hebben we de dag goed besteed met fietsen naar de Little Mermaid, het Paleis, de Dome en het centrum. Lekker gewinkeld, koffie op een terrasje, kortom alles wat je doet in een mooie, grote stad. Aan het eind van de middag 1 grote plensbui waar we voor moesten schuilen, maar verder een heerlijk zonnetje en wel veel wind, maar daar hebben we in Christianshavn geen last van. 's Morgens is het een heel geharrewar met schepen die weg willen en er tussenuit moeten. Zo ook bij ons vanochtend. Bovendien is er de strijd om de goedkopere ligplaats waar wij liggen en de havenmeester van de andere club die iedereen bij hem wil laten betalen.
Luuk stuurt de Dutch Lady er keurig tussenuit, we hebben weer de ruimte. In de haven ligt de Rotterdam van de HAL, een mooi gezicht. Ook vandaag veel wind. Er zijn vlagen van 7 Bft en we varen alleen op de fok in sneltreinvaart naar Dragör. Maar een klein stukje van 9.8 mijl en in ruim 1.5 uur zijn we er. Dragör is heel gezellig, met leuke kleine straatjes en veel bloemen langs de huizen. Het plaatsje dateert van 1600 volgens een Hollander die onze boot bewondert. Er zijn hier straten die Hollandse namen hebben, maar dan op z'n Deens geschreven, zoals Västgröningen.

19 juli 2009

Zeilend naar de overkant


De nacht was onrustig, maar de dag maakt weer veel goed. We verlaten met pijn in ons hart Zweden. De Deense vlag wappert weer in het want en we zien de Zweedse kust achter ons verdwijnen. Tot een volgende keer, dat is zeker.
We worden vandaag getrakteerd op een goede wind uit het Westen en we kunnen dan ook weer eens lekker zeilen. We lopen als een speer en de 24 mijl naar Copenhagen leggen we in minder dan 4 uur af. Onderweg spreken we Moos en zijn we weer op de hoogte van het wel en wee aan het thuisfront. We bellen met de havenmeester van Wilders Plads, de jachthaven midden in het centrum (tegenover het beroemde Nyhavn), om te vragen of we er terecht kunnen. Hij belooft ons een plaats aan te wijzen als we aankomen. Gelukkig is het redelijk rustig als we Christanshavn invaren, soms wemelt het van de rondvaartboten. We treffen het dat er net iemand weggaat en dat we precies op die plek aan de kade passen. Het blijkt echter wel dat die plaats onder een andere haven valt en de havenmeester van Wilders maakt wat drukte, omdat hij niet met ons kan afrekenen. Jammer voor hem, maar voor ons een prima plek en ook nog voordeliger. We pakken de fietsjes en kunnen het toch niet laten om Christiania even te verkennen. Het is nog net zo als 5 jaar geleden, een bonte verzameling vreemde vogels, een geur van wiet, een een grote puinhoop van van alles, maar toch wel erg leuk om te zien.
Ik ervaar voor het eerst hoe het werkt in een wasserette (al is het vakantie, sommige dingen gaan gewoon door) en 's avonds zitten we lekker op een terras in Nyhavn en bezoeken we de overbekende Mermaid. Een prima dag naar en in een leuke stad.

18 juli 2009

Twee landen in 1 dag



Vandaag gaan we op excursie, met de ferry naar de overkant (Denemarken). Het is ongelofelijke hoeveel ferries er gaan tussen Helsingborg en Helsingör. Drie keer per uur en grote ferry en dan nog 2 keer per uur een kleinere, snelle ferry. Aan boord zijn er cafetarias en winkels en er wordt veel drank gekocht. Helsingör heeft een hele andere uitstraling dan Helsingborg. Het is wat kneuteriger, maar wel gezellig. Leuke oude pandjes en winkeltjes. Helaas gaat op zaterdag alles vroeg dicht. We bezoeken het slot Kronborg en leren weer wat over de Deense geschiedenis. Vroeger was Zuid Zweden Deens en werden de schepen hier tegengehouden met kanonnen vanuit het slot. Nadat er flink betaald werd, kon de schepen doorvaren. Helsingör was het centrum van Denemarken. Nadat de Zweden in een oorlog het huidige Zuid Zweden veroverden was het slot niet meer interessant voor vorsten om erin te wonen. We leren ook over Hamlet waarvan iedereen denkt dat hij in het slot gewoond heeft, maar dat is een verhaal dat Shakespeare heeft bedacht en aangeboden heeft aan het Engelse koningshuis. In het slot zijn veel handgeweven kleden te zien met voorstellingen van personen en gebeurtenissen. Erg knap gemaakt. Van de oorspronkelijke inventaris is helaas niets meer terug te vinden. We lopen door de Casematten en moeten er niet aan denken om in deze vochtige, donkere ruimte als soldaat te moeten leven. Geef ons maar de huidige tijd, met lekker eten op een terrasje (onder een plaid) en genietend van een lekker wijntje, zoals we 's avonds doen. De laatste Zweedse kronen worden uitgegeven. Morgen op naar Denemarken, maar dan op eigen kiel.

17 juli 2009

Helsingborg, laatste Zweedse haven

Vanwege de wind blijven we een dagje in Falkenberg liggen. We ontdekken een mooi strand en in de bibliotheek werken we het blog bij met een nieuwe routekaart.
Vandaag maken we weer eens wat mijlen. Vroeg weg dus (voor 7 uur varen we) en over een rustig Kattegat zetten we koers naar de Oresund. We kunnen zelfs zeilen en dat voelt weer goed. Er is een windwaarschuwing voor 15 m/s (7 Bft) vanavond en vannacht, dus we moeten op tijd in de haven zijn en dat lukt. Onderweg genieten we van de zon en rondom de boot zwemmende bruinvissen.
Vooral het laatste stuk, tussen Denemarken en Zweden, staat er behoorlijk wat stroom tegen. Helsingborg is de laatste Zweedse haven die we aandoen en dan houdt het ook op met de (blonde) Zweedse schonen (zie foto's Dennis). Het is druk in de haven, maar na wat zoeken liggen we prima met de kop op de wal aan een hekboei. Het is gezellig druk op de boulevard langs de haven. Veel (eet)tentjes, muziek en zelfs dansen op de steiger. De stad is mooi met prachtige gebouwen en een mooi uitzicht op Denemarken. Morgen gaan we met de ferry naar de overkant om het slot te bekijken.

15 juli 2009

Lerkil-Varberg-Falkenberg

Na de haven van Göteborg met o.a. de Damen werf, varen we door het laatste scherengebied. Nog even genieten van de mooie rotsen, de verborgen ligplaatsen en doorgangetjes. We zullen het missen en het is zeker dat we de scheren in de toekomst nog eens zullen opzoeken. Wat een geweldig mooi gebied. Er is weinig wind, dus zeilen doen we weinig. In Lerkil wandelen we over de rotsen en door een duingebied. Er is een prachtige baai waar je kunt zwemmen, jammer dat het er wel behoorlijk stinkt. Veel 2e (mooie) huizen.
Het Kattegat is naar Varberg toe onvoorstelbaar glad en we worden verrast met een prachtige dag met veel zon. Onderweg zwemmen er bruinvissen achter de boot, maar ze zijn te snel om ze te kunnen filmen. Er staat 1-1.5 knoop stroom tegen, maar (weer) op de motor halen we toch een gemiddelde van ruim 5 knopen.
In Varberg hebben we geluk een goede plek in de binnenhaven te hebben, langs de kade. Leuk stadje met een burcht, badhuis, strand, gezellig centrum en natuurlijk heerlijk ijs, waar het echt weer voor is. 's Avonds jazzmuziek in het park en lekker lang buiten genieten van een mooie avond.
Naar Falkenberg houden we het bijna droog. Er komt een dikke onweersbui opzetten en het laatste kwartiertje varen we in de regen. Het onweer valt gelukkig mee. We lenen fietsen van de watersportvereniging en nemen de laptop mee naar de stad om het blog bij te werken. Het is ineens weer bloedheet en we moeten wel een ijsje nemen. De mannen slagen er in om in de REA een shirt te kopen.
Op het terras van de vereniging zitten we heerlijk onder onze parasol met een pilsje. Het leven is goed!

Lerkil-Varberg-Falkenberg


Na de haven van Göteborg met o.a. de Damen werf, varen we door het laatste scherengebied. Nog even genieten van de mooie rotsen, de verborgen ligplaatsen en doorgangetjes. We zullen het missen en het is zeker dat we de scheren in de toekomst nog eens zullen opzoeken. Wat een geweldig mooi gebied. Er is weinig wind, dus zeilen doen we weinig. In Lerkil wandelen we over de rotsen en door een duingebied. Er is een prachtige baai waar je kunt zwemmen, jammer dat het er wel behoorlijk stinkt. Veel 2e (mooie) huizen.
Het Kattegat is naar Varberg toe onvoorstelbaar glad en we worden verrast met een prachtige dag met veel zon. Onderweg zwemmen er bruinvissen achter de boot, maar ze zijn te snel om ze te kunnen filmen. Er staat 1-1.5 knoop stroom tegen, maar (weer) op de motor halen we toch een gemiddelde van ruim 5 knopen.
In Varberg hebben we geluk een goede plek in de binnenhaven te hebben, langs de kade. Leuk stadje met een burcht, badhuis, strand, gezellig centrum en natuurlijk heerlijk ijs, waar het echt weer voor is. 's Avonds jazzmuziek in het park en lekker lang buiten genieten van een mooie avond.
Naar Falkenberg houden we het bijna droog. Er komt een dikke onweersbui opzetten en het laatste kwartiertje varen we in de regen. Het onweer valt gelukkig mee.

12 juli 2009

Göteborg, lat. N 57.42.5 / long. E 011.57.9

Tot onze grote verrassing, na een regenachtige nacht, een droge en zonnige dag. Lekker zondags ontbijtje, een wasje doen, diesel tanken bij de Shell, winkelen en de stad verkennen. Het grote (overdekte) winkelcentrum bij de haven is op zondag open en ook veel andere winkels in het centrum. We vervelen ons dus niet en het kost dus weer geld, want ik koop 2 broeken in de rea (uitverkoop). Lekker mensen kijken die rond de haven lopen te flanneren. Veel Zweeds blond en blote jurkjes.

11 juli 2009

Götaborg, weer terug in de bewoonde wereld

Om 7.00 uur liggen we al in de eerste sluis. Lekker rustig met twee schepen naar beneden met alleen een lijntje op de middenbolder. Na een kleine vergoeding van 800 kronen zijn we, vier sluizen later, in drie kwartier zo'n 32 meter lager. We komen bijna weer op zeeniveau. Gelukkig is het tijdens het varen grotendeels droog. De lage wolken zien we mooi tussen de bomen hangen. De wind neemt toe en bereikt vlagen van 15.5 meter per seconde, ofwel windkracht 7 Bft. De rivier is breed en er staan mooie huizen tussen het groen. En dan, na wat bruggen, zijn we in Götaborg en zitten we weer in de bewoonde wereld. Er is weer industrie en er zijn snelwegen met veel auto's, het is weer even wennen.
We zoeken een plek in de haven 'Lilla Blommen', maar dat valt nog niet mee. Na wat heen en weer gemanouevreer lukt het uiteindelijk om een plaatsje te vinden en liggen de Barca en de Dutch Lady als een vorst. Het begint gelukkig weer te regenen.
We verkennen de stad en het dichtbij gelegen overdekte winkelcentrum, het is er erg druk. Gelukkig zijn de winkels morgen (zondag) ook open, want we blijven hier in ieder geval 2 nachtjes liggen.
De trip van oost naar west, dwars door Zweden, is hiermee voltooid, maar gelukkig is onze reis nog niet ten einde!

10 juli 2009

Hiep hiep hoera, Nick 2 jaar

Nog voordat bakker Peter weer overheerlijke broodjes aan boord bezorgt, skypen we met onze kleinzoon Nick die vandaag 2 jaar geworden is. Leuk om de kleintjes weer eens te zien en er mee te babbelen en we moeten er natuurlijk ook voor zorgen dat ze nog weten hoe opa en oma er uit zien.
Het is vandaag echt vies weer, de hele dag alleen maar regen, regen, regen. Heel erg jammer, want we varen weer door een mooi stukje natuur. Het eerste deel Trolhätte kanal is echt gegraven en komt dan uit op de natuurlijke rivier Göta älv. De 1e sluis is echt tussen de rotsen uitgehakt en aan de sluismuur is dat goed te zien. Het water is vrij breed en heel anders dan het Göta kanal, maar wel erg mooi. Bij Trolhätten zijn wat ligplaatsen maar we varen nog een stukje door en blijven voor de sluis liggen. Van hieruit wandelen we langs de oude sluizen. Er zijn sluizen uit drie verschillende periodes varierend van 1800, 1844 en 1905. Prachtig om te zien ondanks het weer. Met 1 enkele en een trap van 3 gaan we 32 meter naar beneden. Beneden bij de oude sluizen zijn ook hele leuke ligplaatsen, vooral als de zon schijnt lig je daar in het paradijs.
Er komt een tanker van beneden naar boven schutten die aan beide zijden maar een paar centimeter ruimte heeft. Schitterend om te zien hoe hij de sluis binnenvaart. Dit is ook een toeristische attractie waar jaarlijks zo'n 400.000 mensen op af komen.

9 juli 2009

Slapeloze nacht

De wind trekt vannacht aan en we liggen aan lager wal op ondiep water. Van de havenmeester hebben we gisteravond gehoord dat de ingang inderdaad het ondiepst is, heel onlogisch als je verder in de haven 2.30 m water hebt staan.
Al met al reden om niet goed te slapen en zorgen te hebben over het goed wegkomen. We varen heel voorzicht achteruit de haven weer uit en halen opgelucht adem als we weer genoeg water onder de kiel hebben.
We varen het laatste stukje scheren (door de Barca ook wel de krikkemik genoemd). De geultjes erg smal en af en toe net groot genoeg voor 1 boot. De lucht is grijs en er is zware regen voorspeld. Gelukkig houden we het de hele dag toch droog. Op het grote water van het Vänern meer kunnen we een poosje zeilen. De wind bakstag en de "golfjes" schuin achterin. We moeten er gewoon even aan wennen om weer te zeilen, wel lekker de motor uit en gaan.....
Bij Vänersborg verlaten we het meer en meren we af in de Gasthamn om morgen het kanaal op te pakken richting Göteborg.

8 juli 2009

Boem is ho!

Het is alleraardigst weer als we vertrekken en er is zelfs wind. Hup, de zeilen omhoog en voor het eerst sinds weken weer eens onder zeil. Helaas is de pret van korte duur, de wind valt weg en het wordt toch weer op de motor varen. Omdat de wind weg valt krijgen we ook weer last van vliegjes, wat een gekriebel. Het is een mooi tochtje en van ver zien we al het witte Läckö slot waar we naar toe gaan. Het slot lig midden in de natuur en er zijn 50 passanten ligplaatsen. De Barca vaart zonder moeite naar de steiger, maar bij ons is het ineens boem. We lopen bij de haveningang vast. Ook een nieuwe poging loopt op niets uit, we komen de haven niet in. Gelukkig kunnen we net bij het begin van de steiger komen waar we vlug aan vast knopen. Gelukig is de bodem van zand en zijn het geen rotsen die we geraakt hebben.
We fietsen naar het vissersplaatsje Spiken, een soort Volendam, maar dan kleiner. Veel viswinkeltjes, toeristen en een hele leuke sieradenshop, waar mijn verjaardagscadeau wordt gevonden.
We bekijken het slot en 's avonds is er op de binnenplaats een generale repetitie van een komische opera waar we even van meegenieten.
Alweer een bijzondere dag beleefd.

7 juli 2009

Regen en gedonder op het Vänern meer

Met de eerste schutting verlaten we het Götakanal en komen we op het Vänern meer. De aanduiding meer is een beetje bedriegelijk, want het is 140 km lang en 70 km breed. Je zou hier alleen al een hele vakantie kunnen doorbrengen.
De lucht is grauw en grijs, het regent af en toe en het zicht is slecht. Gelukkig kunnen we met behulp van de computer en de plotter de route goed vinden. Ook nu varen we weer tussen eilanden door, maar met mooi weer ziet alles er toch net een beetje mooier uit. Helaas is het beetje zuiden wind niet geschikt om te zeilen. In Mariestad meren we af aan een hekboei met de kop op de wal. Het is een stadje met veel oude gebouwen en een ICA (soort AH) met een geweldige sortering. Ook weer eens vrij internet aan boord om de contacten met het thuisfront te kunnen onderhouden via skype en mail.
De zon laat zich af en toe zien, maar aan het eind van de dag zijn er ook een paar harde donderklappen. Vanavond gaan we naar een concert in de kerk met muziek vanaf het jaar 1300 in een modern jasje. We zijn benieuwd.

6 juli 2009

58.50.189 N / 13.58.698 E

Het laatste stukje Götakanal brengt ons in Sjötorp en dat is tevens het meest noordelijke punt van onze trip. Vanaf hier gaan we weer zuidwaarts. Frans heeft het fraaie bovenstaande routekaartje gemaakt van het hele Götakanal traject.
De sluizen gaan vandaag erg vlot en soepel. We hebben er nu 57 gehad en morgen is er nog 1 voordat we op het grote Vänern meer komen. We onderzoeken de mogelijkheid om morgen onder de Torsö brug door te kunnen naar Mariestad. Op de kaart staat een doorvaarthoogte van 18 meter met in het midden 19.90 meter. De Dutch Lady meet 19.50 meter hoog. Het advies luidt: max. 19 meter. Bovendien is de waterstand op dit moment 30 cm hoger dan normaal. Dat durven we niet aan en dus wordt het omvaren.
Het is vandaag een koude, sombere dag met regelmatig regen. Echt weer even wennen na die mooie periode. We lopen een beetje rond en bezoeken het kleine, maar fraaie kerkje en halen een stempel in de Kanalpass.

5 juli 2009

Hoe lang kan je over 4 mijl doen?

Gisteravond hebben we tot laat buiten gezeten aan de picknicktafel, een heerlijke avond! We leggen een kaartje en het team Peter/Ina wint deze keer. Vannacht is het behoorlijk afgekoeld en er staat een fris windje. Voor het eerst in weken dus de spijkerbroeken maar weer tevoorschijn gehaald en een fleece aan. Om 9.00 uur zijn we helemaal klaar voor het volgende traject, maar de sluiswachter komt melden dat er te weinig water in het kanaal staat en dat het verkeer voorlopig wordt stil gelegd. We moeten bijna drie uur wachten voordat we kunnen schutten, ook omdat er eerst twee passagierschepen komen, die altijd voorrang hebben. Het omlaag schutten is even wennen, niet voor de enkele sluizen, maar wel in de sluistrappen van 2 of 3 sluizen. De muur is dan achterin de sluis zo hoog dat je niet van boord kan stappen en moet ik toch op de wal blijven staan voor de lijnen. De kano's die met ons mee schutten houden gewoon een schip vast en zitten niet te hannesen met lange lijnen, lekker makkelijk.
Om 3 uur zijn we eindelijk 4 mijl verder en blijven we liggen. Morgen de laatste stop van het Götakanal in Sjötorp.

4 juli 2009

Beach Boys en kaasfondue

We varen naar Töreboda, een kleine 6 mijl. De Barca heeft 2 passagiers aan boord van de camping in Vassbacken die naar het festival in Töreboda wilden en graag eens met een boot mee wilden varen. Vanavond treden de Beach Boys op (ja de echte leven nog) en het "centrum" van Töreboda is helemaal afgesloten vanwege het festival. We liggen naast de camping en iedereen is in de ban van het festival. Na een buitje pakken we de fietsjes en gaan we op verkenning langs het kanaal. In Hajstorp kijken we naar de eerste sluizen die echt naar beneden gaan en drinken lekker koffie op een terras. We vinden het hier enig, zo lekker rustig, dat we snel terug fietsen en de Barca overhalen om naar Hajstorp te varen. Zo liggen we op tijd aan een heerlijk plekje, rustig in de natuur, met picknicktafel, om te kunnen kaasfonduen in de openlucht.
We hebben een heerlijke avond en mijmeren wat over de afgelopen dagen in het Götakanal. We zullen deze omgeving, de rust en de prachtige omgeving, gaan missen. Nog even en dan is het Götakanal afgelopen en zijn er weer andere dingen om te ontdekken van Zweden.

3 juli 2009

Pas op voor de trollen

Door de warmte zijn we al weer vroeg op. De zon schijnt recht de slaaphut in, je zou bijna slapend bruin worden.
We maken om 7.00 uur een ochtendwandelingetje om nog even wat mooie filmopnamen te maken, we zwemmen al vroeg en dan is het wachten totdat we door de sluis kunnen gaan. Met de 2e schutting zijn we aan de beurt. Het is de lastigste sluis van het hele traject, in de muren ziitten grote gaten en scherpe uitsteeksels en vooral voorin de sluis (waar wij liggen) zit er een knik in de muur en loopt het heel raar schuin. Zonder problemen komen we op het Viken meer via een paar prachtige smalle doorvaarten. Zoals Peter zegt, lijkt het hier alsof de trollen zo uit het bos kunnen springen. Op het meer moet je echt de betonning aanhouden en de route is niet erg breed, maar wel mooi. En dan komt de eerste sluis die ons weer naar beneden moet brengen. We zijn er helemaal klaar voor, maar het blijkt maar een verval van 20 cm te zijn.
In Vassbacken vinden we weer een mooie plek en plonsen we weer snel het water in. 's Avonds is er live muziek, maar helaas gaat het nu sinds tijden regenen.

Götakanal höjdpunkt

Vandaag in alle opzichten een echt hoogtepunt. We bereiken Forsvik waar we 91.8 meter boven Oostzee niveau zitten en wat het hoogste punt is van de reis. Dus weer champagne om hierop te toasten.
De Juno (een van de rondvaartboten) arriveert in de sluis en wordt onthaald met bloemen en gezang, heel bijzonder. We liggen op een idylische plek, midden in de prachtige natuur. Woorden schieten echt tekort om te omschrijven hoe geweldig mooi het hier is. We zwemmen een aantal keren om af te koelen. In de boot is het weer 30 graden en er is geen wind. Het water is heerlijk en Luuk maakt gelijk de witte rand schoon. We lopen naar het museum Forsvik Bruk waar een van de oudste industriën te zien is met een machinewerkplaats, een electriciteitshuis en een schip in aanbouw.
Omdat het te heet is om te koken eten we weer een hapje buiten de deur in een geweldig leuk restaurantje met een heerlijk terras aan het water. De avondwandeling is helemaal om lyrisch van te worden, zo mooi is het hier. De bomen weerspiegelen in het water en er is alleen maar rust, rust, rust. Het koude witte wijntje 's avonds buiten maakt deze dag helemaal perfect.

1 juli 2009

Zweedse ijstijd

Vandaag steken we het Vättern (spreek uit als Wettern) meer over naar Karlsborg. Er is geen wind en de vliegjes/mugjes blijven hangen in de kuip wat niet fijn is. Luuk sopt onderweg de boot weer eens lekker schoon. Het water is hier ijskoud, maar er is dan ook een diepte van 76 meter in het meer. Ik zit even met m'n voeten buitenboord, maar voordat ik bevriezingsverschijnselen krijg trek ik ze maar weer binnen. In Karlsborg blijven we liggen. Er zijn hier niet veel plaatsen en je mag niet dubbel liggen vanwege de rondvaartboten. Op de kop van de steiger mogen we gelukkig toch naast een motorboot en liggen we niet in de weg.
Het is bloedheet en we zoeken verkoeling in het water wat hier een veel betere temperatuur heeft van 23 graden.
De lucht ziet er uit alsof er slecht weer komt en we leggen de boot met extra lijnen vast. Het blijft echter bij dreigen. Van onze Zweedse buurman horen we dat het 6 mijl verderop noodweer is geweest met schade aan daken vanwege regen en wind. Hier is helemaal niets aan de hand. 
's Avonds spelen we met z'n vieren minigolf. Het is jaren geleden dat we dat gedaan hebben en we vermaken ons er prima mee. Barbera trakteert daarna op ijs, omdat zij de meeste punten heeft behaald. Ik heb in een vakantie nog nooit zoveel ijs gegeten als in Zweden. Je ziet hier werkelijk overal ijstentjes waar ze forse bollen ijs scheppen in heel veel heerlijke smaken. Het bevalt ons best die Zweedse ijstijd.